Martien Thijsen

6 februari 1959 – 23 juli 2016

Nu te zien in de Witte Vleugel dichtbij het Hof van Heeckeren.

Het Panorama Zutphen wordt vanaf 27 juni 2016 tentoongesteld in een minitentoonstelling in de Witte Vleugel, dichtbij het Hof van Heeckeren. De inmiddels binnen en ver buiten Zutphen bekende pentekenaar Henk Bouwman (Weesp, 1950), zal naast zijn Panorama Zutphen verder werken aan zijn project Oude Stad.

13 draaiendevrouwWie straks de vernieuwde Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren bezoekt, zal via de Schelpenpoort vanaf het ’s-Gravenhof de museumtuin betreden. Het ontwerp van de tuin is in handen van LOLA Landscape Architects Rotterdam. In de tuin zal een groen mozaïek van driehoeken ontstaan met een rijke verscheidenheid aan beplanting. Maar ook staan er beelden – waaronder een bijzonder beeld van de Zutphense kunstenares Maité Duval – en is er een, door Arnold Gerritsen, de voormalige burgemeester van Zutphen, geschonken, waterpartij. De tuin wordt een openbare, mooie plek om aangenaam te verpozen.

Beeldhouwer Maïté Duval heeft recent één van haar beelden aan de Musea Zutphen geschonken: een cadeau ter gelegenheid van de opening. Het beeld, Draaiende vrouw (brons, 180 cm hoog), krijgt een prominente plek  in de tuin van het Hof van Heeckeren. Liefkozend wordt zij al ‘De Venus van Van Heeckeren’ genoemd door de museumstaf.

In 1968 verhuisde Duval (Rezané, 1944) samen met haar man, de kunstschilder Thierry Rijkhart de Voogd, naar Nederland. Werk van beide kunstenaars is opgenomen in de collecties van de Musea Zutphen.In 1974 begon Duval  haar carrière als beeldhouwster en had zij vrijwel onmiddellijk succes. Zij realiseerde meermaals beelden in de openbare ruimte in Gelderland en in Overijssel. Recent kocht Museum Beelden aan Zee het werk ‘Overgave’ van Maïté Duval aan.

 

Van maandag 25 april  tot en met zondag 8 mei is de virtuele tentoonstelling Zutphen, de verloren stad te zien in Het Bornhof

Deze tentoonstelling is een variant van de tentoonstelling in de kelder van het Stedelijk Museum Zutphen en is speciaal gemaakt voor verzorgingshuizen en buurthuizen. Met behulp van tablets kunnen bewoners en bezoekers van het Buurtcentrum van het Bornhof die niet gemakkelijk naar het museum kunnen komen een virtueel bezoek brengen aan de tentoonstelling. Gezeten aan tafel, kunnen ze kijken, luisteren en met elkaar praten over de verloren stad.

Ter ere van zijn 80ste verjaardag organiseerde het Stedelijk Museum Zutphen in 2009 een overzichtstentoonstelling van het werk van de bekende en geliefde Zutphense kunstschilder Fons Lansman. Nu ontvangt het Stedelijk Museum Zutphen van de kunstenaar een grote schenking met vooral stadsgezichten van zijn hand. Woensdag 9 maart a.s. wordt deze verzameling overgedragen aan het museum. Meteen zal ook een van de werken opgenomen worden in de tentoonstelling Zutphense Schatten die nog te zien is tot en met de Nationale Museumweek 2016.

Amsterdam, 4 februari 2016 – De Musea Zutphen ontvangen een royale schenking van de BankGiro Loterij. Met de bijdrage van 450.000 Euro voor de tentoonstellingsinrichting van het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak in het Hof van Heeckeren, is de financiering voor dit onderdeel zo goed als rond. Dit maakte de BankGiro Loterij woensdagavond jl. bekend tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala in het Tropenmuseum in Amsterdam. Directeur van de Musea Zutphen, Tiana Wilhelm, en wethouder Oege Bosch van de gemeente Zutphen namen de cheque met vreugde in ontvangst.

Musea Zutphen BankGiro Loterij Goed Geld Gala jan. 2016Herinrichting Hof van Heeckeren

Zutphen wil zich sterker profileren als stad van kunst, cultuur en erfgoed. Het samenvoegen van de Musea Zutphen, het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak, op één locatie moet hier aan bijdragen. Het Hof van Heeckeren, een rijksmonumentaal stadspaleis waarvan het oudste gedeelte dateert uit de late 13e eeuw, wordt eind 2016 de nieuwe locatie van Musea Zutphen en de Archeologische dienst. De locatie moet zorgen voor een sterke, zelfstandige museumfunctie in Zutphen en daarnaast het cultureel ondernemerschap stimuleren. De bijdrage van de BankGiro Loterij is bestemd voor de inrichting van de tentoonstellingsruimten, educatieve ruimte en multifunctionele zaal.

Succesvolle fondsenwerving

Met de bijdrage van de BankGiroLoterij komt het totaal van de succesvolle fondsenwerving door de Musea Zutphen op ruim 800.000 Euro. Ook andere landelijke fondsen, waaronder het VSB Fonds, het Mondriaan Fonds, Stichting Dioraphte, Bouwfonds Cultuurfonds, Janivo Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas en de Gravin van Bylandt Stichting toonden zich enthousiast over de museale plannen en ambities en zegden subsidies toe. Hiernaast kunnen de Musea Zutphen en het Hof van Heeckeren rekenen op de financiële ondersteuning van de Vereniging Vrienden van de Musea Zutphen en de Stichting Wijnhuisfonds. De gemeente Zutphen en de provincie Gelderland stelden eerder al ruim zes miljoen beschikbaar voor het project.

Goed Geld Gala 2016

Het Goed Geld Gala is ieder jaar weer een belangrijk moment voor culturele organisaties in Nederland. Tijdens deze bijeenkomst maakt de BankGiro Loterij bekend hoeveel geld zij dankzij haar deelnemers kan schenken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Dit jaar schenkt zij een recordbedrag van ruim 62,8 miljoen euro aan 69 culturele organisaties. Van ieder verkocht lot is de helft voor hen bestemd.

In 2016 verhuizen de Musea Zutphen, Museum Henriette Polak en het Stedelijk Museum Zutphen, samen met de archeologische dienst naar het rijksmonument Hof van Heeckeren. Dit stadspaleis is gelegen aan het ’s-Gravenhof in het historische hart van Zutphen. BiermanHenket architecten (o.a. Fries Museum, het Museumkwartier in ‘s-Hertogenbosch, uitbreiding de Fundatie) tekent voor de verbouwing en nieuwbouw (zie tekeningen voor een indruk van het nieuwe ontwerp).

Vanaf 27 juni 2015 elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur | Project de oude stad Henk Bouwman is tekenend te vinden in het witte huisje tussen het gemeentehuis en het Schelpenpoortje, aan het ’s-Gravenhof 4 Zutphen.